diumenge, 20 d’abril del 2014

Independentisme a Catalunya

1     INDEPENDENTISME A CATALUNYA
Per poder-se dur a terme el procés per la independència de Catalunya es necessiten diferents organismes que puguin donar la cara i diferents processos que estan expressats tot seguit.

3.1 ELS ORIGENS DE LA INDEPENDÈNCIA
Els primers antecedents històrics de l'independentisme polític català, són incerts. Des de l'abolició de les Constitucions catalanes, amb els Decrets de Nova Planta, després de la Guerra de Successió, van haver-hi diversos moviments populars que van reivindicar, de forma més o menys explícita, una república catalana en els diversos alçaments que sacsejarien Catalunya al llarg del segle XIX, però no ho van fer encara amb un projecte polític nacionalista modern.
L'independentisme català va néixer com a moviment polític modern clarament a finals de la primera dècada del segle XX, inspirat pel nacionalisme irlandès, que captava l'atenció internacional en la seva lluita contra l'imperi britànic.

3.2 L’AMI
L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) està formada per institucions que representen el món local i té com principal objectiu sumar esforços per aconseguir, en un futur proper, la creació d’un estat propi per a Catalunya en el marc de la Unió Europea.
L’AMI es va constituir a Vic el 14 de desembre de 2011. Actualment en formen part més de 700 municipis i institucions (685 municipis i 38 institucions).
Al capdavant de l’AMI s’hi troba l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal. Els òrgans de govern són la Comissió Executiva, formada per 11 alcaldes, el Consell Directiu, format per 41 alcaldes en representació de cadascuna de les comarques catalanes i l’Assemblea General formada per tots els alcaldes membres.

3.3 LA SENYERA
La bandera de Catalunya, també coneguda com a Senyera, és una bandera amb el fons groc i quatre barres horitzontals, anomenades tècnicament «faixes», de color vermell. La bandera és un dels símbols nacionals de Catalunya. La bandera de Catalunya, també coneguda com a Senyera, és una bandera amb el fons groc i quatre barres horitzontals de color vermell.
Tot i que la majoria de la gent pensa que l’origen de la senyera es remonta a la Llegenda de Guifré el Pilós, no és veritat, ja que realment no es coneix l’any exacte de l’origen de la senyera. Les mostres més antigues de les quals es té constància, són els sepulcres de la comtessa Ermessenda i el comte Ramon Berenguer II a la catedral de Girona. Al sepulcre d’Ermessenda, s’hi pot veure un nombre de franges molt superior a quatre, per tant, la primera mostra que es té de “les quatre barres”, apareix en forma d’un segell de cera de Ramon Berenguer IV.

3.4 L’ESTELADA
El 1918 es creà la senyera estelada, una bandera reivindicativa de la independència de Catalunya. La senyera estelada és la tradicional de les quatre barres afegint-hi un triangle blau amb un estel blanc al centre.

Els orígens de l’estelada es remonten a l’any 1906, un cop finalitzada la Guerra d'Independència cubana. Els catalans del Centre Catalanista de Santiago de Cuba van crear una primera versió en la que apareix un estel blanc de cinc puntes sense cap triangle. Dos anys després, el 1908, es creà una estelada però que, en lloc de lluir el triangle a l'esquerra amb l'estel, mostrava un romb al mig amb un estel blanc a l'interior. Finalment el 1918 es creà l'estelada amb el seu disseny definitiu, creada per Vicenç Albert Ballester.

3.5 REFERENDUM
El referèndum d’independència surt del sentiment de nacionalisme dels Països Catalans. Mitjançant el referèndum, la nació catalana proclama la seva independència respecte Espanya i França. També proclama la integració a l’Unió Europea.
Aquest sentiment neix de diferents fets com que Catalunya és una nació amb una història, cultura i llengua pròpia. Per tant, el poble català demana un dret d’autogovern ple, així com la seva autogestió financera i la capacitat de decidir sobre el model socioeconòmic, la defensa de la cultura i la llengua catalanes, a més de la preservació del dret civil català. Més clarament: Catalunya demana autogestionar-se ella mateixa.
Actualment la data de la consulta està assignada el dia 9 de Novembre de 2014.
En aquesta consulta s’hi faran dues preguntes: Vol que Catalunya esdevingui un estat? En cas afirmatiu, vol que aquest estat sigui independent?

3.6 ANC (ASSAMBLEA NACIONAL CATALANA)
L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) és una organització de base transversal i unitària que té com a objectiu la independència de la nació catalana per mitjans democràtics i pacífics. Compta amb més de 500 assemblees territorials arreu del país, una cinquantena d'assemblees sectorials, i exteriors, formades per desenes de milers de persones que treballen desinteressadament per la llibertat col·lectiva.
L'ANC ha organitzat les dues mobilitzacions més multitudinàries de la història dels Països Catalans i de les més grans d'Europa. La primera, l'Onze de Setembre de 2012, amb la manifestació a Barcelona “Catalunya, nou estat d'Europa”, i la segona, la Diada del 2013, amb la “Via Catalana cap a la Independència”.


11/9/2012 Catalunya, nou estat d’Europa: va tenir lloc a Barcelona durant la Diada Nacional de Catalunya de l'any 2012 i va ser organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana.
Va ser una jornada històrica, per el grau d’independència de la marxa, mai vist abans en una mobilització tan multitudinària. L'afluència de participants a la marxa va ser massiva, ja que les estimacions d'assistència calculen que va estar entre 1,5 milions segons la Guàrdia Urbana i el Departament d'Interior i uns 2 milions segons els organitzadors de l'acte. Amb tot, més tard, la delegació del govern espanyol a Catalunya rebaixà aquest nombre a 600.000 persones. Fins ara la manifestació més multitudinàries de la història recent de Catalunya va ser la manifestació del 11/9/2011 “Som una nació. Nosaltres decidim” en la que hi van participar 1,1 milions segons la Guàrdia Urbana i 1,5 milions segons els organitzadors.

11/9/2013 Via Catalana cap a la Independència: La Via Catalana cap a la Independència, més coneguda com a Via Catalana, va ser una cadena humana d'uns 400 quilòmetres a Catalunya proposada per l'Assemblea Nacional Catalana per l'Onze de Setembre de 2013 amb l'objectiu de reivindicar la independència de Catalunya.. Va seguir el traçat de l'antiga Via Augusta, des del Pertús fins a Alcanar.
En total, 1.600.000 manifestants van participar en la Via Catalana, 500.000 dels quals van ocupar els carrers de la ciutat de Barcelona, segons el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya.
La cadena humana va començar a les 17:14 hores del dimecres 11 de setembre amb un repicament de campanes, i després hi va haver un acte polític fins a les 18:00h, quan es va cantar Els Segadors. En total, l'organització va mobilitzar 1.500 autocars i fins a 30.000 voluntaris. Van contractar més de vint mitjans aeris per documentar l'acte i més de 800 fotògrafs voluntaris van immortalitzar l'acte. Es van vendre més de 500.000 samarretes oficials de l'ANC per la via.



Tot seguit observareu una noticia sobre la Diada de Catalunya de 2014, en la qual l’ANC, com cada any, s’ha proposat un nou repte ha superar per poder mostrar el sentiment de l’independentisme català a la resta d’Espanya.

Una Diagonal per la Independència

L’Assemblea Nacional Catalana és una entitat que lluita per la independència de Catalunya. Aquesta, cada any, per la diada de Catalunya organitza un esdeveniment en el que hi participen més d’un milió de persones. Aquest any han decidit superar-se i el seu objectiu és omplir de persones la diagonal de Barcelona.
En els anys anteriors com ara el 2012 es va organitzar una gran manifestació en la que hi van participar aproximadament 1.250.000 persones. En l’any 2013 vaser l’any del gran èxit, en el que es va celebrar la Via Catalana cap a la Independència. En aquesta hi van participar prop de les 1.750.000 de persones que van formar una cadena humana all llarg de 400 quilòmetres per la que va ser la Via Augusta.
Aquest any després de estar decidint durant molt de temps quina de les aproximadament 300 propostes presentades escollirien, han decidit com ja hem dit abans, omplir la diagonal de Barcelona. Per omplir la diagonal de Barcelona es calcula que es necessitaran unes 2.000.000 de persones

L’ANC vol exhibir tot el potencial del sentiment independentista de la Nació Catalana ja que només 2 mesos després es celebrarà la consulta sobiranista convocada  per Artur Mas i l’ANC no vol que aquest es fagi enrere al pensar que no tindrà tot el suport del poble català.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More